De financiële voorbereiding van je bruiloft - deel 3

In deze serie geven we aandacht aan de financiële voorbereiding van je bruiloft. In deel 1 schreven we al hoe je je budget bepaalt en je financiële planning maakt. Deel 2 ging over het bij elkaar sparen van je budget. En in dit derde en laatste deel van de serie: andere creatieve oplossingen om je trouwbudget bij elkaar te krijgen!

Stap 5: maak een financiële tijdlijn


Dankzij het doorlopen van stap 1 tot en met 4 weet je nu welk bedrag je aan het eind van de rit bij elkaar wilt hebben en hoeveel je dan per maand zou moeten sparen om daar te komen. Een handige volgende stap is nu het maken van een financiële tijdlijn. Want voor je bruiloft moet je vaak op bepaalde momenten grotere uitgaven doen, bijvoorbeeld voor de aanbetaling van de locatie en de trouwjurk. Hebben jullie al inzichtelijk wanneer je bepaalde uitgaven kunt verwachten? Zet deze dan op je financiële tijdlijn in de categorie ‘uit’. De categorie ‘in’ wordt bepaald door je spaarplan dat je hebt vastgesteld: een startbedrag, een vast bedrag per maand en eventueel nog een aantal extra impulsen (zoals bonussen of vakantiegeld). Door nu de inkomsten-tijdlijn naast de uitgaven-tijdlijn te zetten (en dat kun je vrij letterlijk nemen: teken daadwerkelijk op papier hoe deze lijnen lopen!) kun je in één oogopslag zien of je voldoende geld beschikbaar hebt op het moment dat de grote uitgaven er aan komen.

Stap 6: timmer het dicht

Lopen ‘in’ en ‘uit’ niet helemaal parallel op je financiële tijdlijn omdat er al grote uitgaven aan komen voordat je dit bedrag helemaal bij elkaar hebt kunnen sparen? Dan kan een tijdelijke lening een mooie oplossing zijn om dit gat even te overbruggen. Voor de duidelijkheid: wij zijn geen fan van jezelf in de schulden steken om je (droom)bruiloft te kunnen bekostigen. Je wilt immers niet de rest van je leven met een blok aan je been zitten voor die ene dag (hoe belangrijk die dag ook is!). Maar als je financiële plan goed doordacht en goed onderbouwd is, dan kun je met vrij weinig risico besluiten om toch een bedrag te lenen. Immers, op je financiële tijdlijn kun je precies zien hoe groot het te overbruggen gat is, hoe lang het overbrugd moet worden en wanneer je je lening dus weer afgelost kunt hebben. Zelfs als dat pas na je bruiloft is, bijvoorbeeld omdat je een bepaald bedrag aan cadeaugeld van je bruiloftsgasten hebt meegenomen in je begroting. (Let daarbij overigens wel op dat je reële aannames doet. Je weet natuurlijk niet of iedereen ook echt met een envelop naar jullie bruiloft komt, zelfs al staat dat op de uitnodiging!)

Is het nou andersom, en zie je op je financiële tijdlijn dat de in-lijn de uit-lijn gedurende langere tijd overstijgt, dan kun je gaan nadenken over slimme oplossingen voor je geld in de tussentijd. Het spaardeposito waar we in het vorige deel over spraken is dan een prima manier om meer rente over je spaargeld te krijgen, als je nu toch al weet dat je er voorlopig niet aan hoeft te zitten.

Kortom: door even wat tijd en energie in je financiële voorbereiding te steken, geven jullie jezelf een hoop duidelijkheid en rust voor de rest van de bruiloftsvoorbereidingen. Om maar even in financiële termen te blijven: die investering verdient zichzelf altijd terug!

Tot slot: creatieve oplossingen 
En dan zijn er natuurlijk ook nog hele andere creatieve oplossingen die je kunt verzinnen om de bruiloft iets zachter voor de portemonnee te maken. Zo is DIY’en de laatste jaren erg populair geworden: lekker aan de slag om zelf allerlei mooie dingen voor jullie bruiloft te maken, die je vervolgens dus niet meer hoeft aan te schaffen of in te huren. Instagram, Pinterest en YouTube staan vol met leuke ideeën en handige tutorials: doe er je voordeel mee!

En dan ter afsluiting onze favoriet in de categorie ‘creatieve oplossingen’: je huwelijksreis laten sponsoren door je bruiloftsgasten! In plaats van geld vraag je dan een onderdeel van je huwelijksreis, zoals een bepaalde hotelovernachting, uitjes, maaltijden of souvenirs. Jij en je aanstaande knippen jullie huwelijksreis dan op in kleinere onderdelen waar gasten zich (per mail naar jullie ceremoniemeester of via een website) op kunnen inschrijven. Dit heeft meerdere voordelen: jullie zijn minder geld kwijt aan jullie huwelijksreis, je gasten hebben toch het gevoel dat zij een concreet cadeau geven in plaats van een ‘saaie’ envelop, én tijdens de huwelijksreis denken jullie ook nog eens aan de lieve vrienden of familieleden die dit specifieke onderdeel mogelijk hebben gemaakt! Leuk toch?En zo, met een combinatie van gezond verstand en creativiteit, wordt het financiële stuk van de trouwvoorbereidingen appeltje-eitje. Kunnen jullie je zonder zorgen storten op het leuke deel: je bruiloft organiseren!

Deze serie is geschreven in samenwerking met Moneyou, maar de inhoud is 100% van ons!